wtorek, 26 marca 2013

Schab Wiem Co Jem

 Dojrzewający w przyprawach schab. Jak lubicie surowe miesko to polecam!!! Jak dla mnie smaczny ale nie zachwycił mnie swoim smakiem. Następnym razem jak będę go robiła zmienię po swojemu ilość czosnku i zestaw oraz ilość  przypraw.Tak radze Wam ! U mnie drugiego razu  jednak nie będzie!

Przepisów na ten schab w internecie jest dużo,  nie mogłam się zdecydować, który wybrać i wybrałam ten ,czy dobrze zrobiłam przekonajcie się sami 



Posypany świeżym tartym chrzanem nadaje mu smak Świąt Wielkanocnych




   

SKŁADNIKI:



  • 1 kg schabu
  • 1/3 szklanki cukru
  •  1/3 szklanki soli
  •  czosnek wg uznania może być bez (w oryginale 1 główka)
  •  20 gram słodkiej papryki
  •  3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  •  2 kopiaste łyżki majeranku

Jak zrobić



Mięso umyć , osuszyć, obkroić, z błony włożyć do miski i wsypać cukier.Mięso dobrze wydusić z tym cukrem i pozostawić na 24 godziny. Po upływie doby mięso opłukać,osuszyć i powtórzyć to samo z  solą i też zostawiamy na 24 godziny .Przyprawy wymieszać i rozetrzeć w moździerzu  a czosnek przecisnąć przez praskę .Wyjąć mięso po drugiej dobie,wymyć,obsuszyć i ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem.
Wymieszane przyprawy wysypać na mięso i dobrze całość okleić ,mocno przyklepując. Schab włożyć do podkolanówki zawiązać i powiesić np.w kuchni na minimum  4-5 dni.Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i lepiej się kroi , a poza tym lepiej przejdzie przyprawami. SMACZNEGO!!!!
Zródło 

3 komentarze: