Dla miłośników ziołowych chlebków, polecam pyszny, aromatyczny chlebek z ziołami prowansalskimi
Składniki:
- 180 g kaszy manny
- 250 g mąki pszennej chlebowej*
- 1 op suchych drożdży (ja użyłam 25 gr świeżych)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ok. 240 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Jak zrobić?
Do miski wsypać kaszę i mąkę, na środku
zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i
zalać niewielką ilością wody, tak, żeby dało się placami wyrobić zaczyn.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut w ciepłe
miejsce.
Kiedy zaczyn trochę wyrośnie, dodać sól,
zioła oraz olej i zacząć wyrabiać ciasto ( mikserem ok 5 minut) stopniowo
dolewając letnią wodę. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i
nie klejące się do rąk.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, ułożyć ją w obsypanej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, ułożyć ją w obsypanej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i
uformować w okrągły lub owalny bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem i jeszcze raz pod przykryciem odłożyć w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.(na ok 10 minut) Przed włożeniem do pieca naciąć.
Piec w 200 st.C przez 50 minut.
SMACZNEGO!!!!!
Źródło książka "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk.
Cudowny, taki aromatyczny ;))
OdpowiedzUsuńPolecam!na prawde warto!
OdpowiedzUsuńapetyczny, mniam :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2013/03/buki-pszenne-i-olej-rzepakowy.html
Od kiedy znalazlam ten chleb na Twojej stronie nie kupuje pieczywa do domu ,pieke go co 3 dni ,od czasu do czasu zmieniajac make na mieszanke z ziarnami-goraco polecam dla niezdecydowanych a Tobie Kochana dziekuje za przepis ;)
OdpowiedzUsuńmiło mi :) Dziękuje!
Usuń