środa, 6 marca 2013

Prowansalski chlebek

 

Dla miłośników ziołowych chlebków, polecam pyszny, aromatyczny chlebek z ziołami prowansalskimi







Składniki:

 


  • 180 g kaszy manny
  • 250 g mąki pszennej chlebowej*
  • 1 op suchych drożdży (ja użyłam 25 gr świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 240 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
* Mąka powinna mieć Typ 750 chlebowa (ja miałam typ 390 i wyszedł mi  jasny W smaku bardziej jak bułeczka)

 Jak zrobić?

 


Do miski wsypać kaszę i mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać niewielką ilością wody, tak, żeby dało się placami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn trochę wyrośnie, dodać sól, zioła oraz olej i zacząć wyrabiać ciasto ( mikserem ok 5 minut) stopniowo dolewając letnią wodę. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk.
 Z wyrobionego ciasta uformować kulę, ułożyć ją w obsypanej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować w okrągły lub owalny bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem  i jeszcze raz pod przykryciem odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.(na ok 10 minut) Przed włożeniem do pieca naciąć.

Piec w 200 st.C przez 50 minut. 

SMACZNEGO!!!!!




Źródło książka "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk.

5 komentarzy:

  1. Cudowny, taki aromatyczny ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny, mniam :)
    zapraszam do siebie http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2013/03/buki-pszenne-i-olej-rzepakowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kiedy znalazlam ten chleb na Twojej stronie nie kupuje pieczywa do domu ,pieke go co 3 dni ,od czasu do czasu zmieniajac make na mieszanke z ziarnami-goraco polecam dla niezdecydowanych a Tobie Kochana dziekuje za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń