niedziela, 17 marca 2013

Polędwica wieprzowa w kruszonce

 

 Dzisiejszy obiad był bardzo smaczny, a to za sprawą zapiekanej polędwicy z pyszną kruszonką:)

 

 





 



Składniki:


  • polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka

    marynata: 

    • 2łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka miodu 
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2 łyżeczki czerwonej papryki
    • odrobinę pikantnej czerwonej papryki
    • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
    • sól

    Kruszonka:


    • bułka tarta, 4 łyżki
    • masło, 2-3 łyżki
    • musztarda francuska 1 łyżka
    • papryka ostra, 1 łyżeczka
    • papryka słodka, 2 łyżeczki
    • majeranek, 1/2 łyżki
    • sól, pieprz

     

    Wykonanie:

     

     


     Składniki na marynatę wymieszać. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Obtoczyć dokładnie w marynacie. Pojemnik z mięsem zawinąć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na 2 godziny Polędwiczkę obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
    Wszystkie składniki na panierkę dokładnie połączyć. Kiedy masa będzie miała konsystencję plasteliny przełożyć na mięso, delikatnie uklepując.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 25 minut.
    SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz