czwartek, 14 marca 2013

Jabłuszka w falach Dunaju












Lista składników:

 


  • 1 kostka kasi
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (200 g)
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jabłka
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200 g)
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

   

Jak zrobić?

  Kasie rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Ciągle ucierając dodaj mąkę i rozpuszczoną kostkę kasi.    Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z części dodaj kakao i mleko i wymieszaj.  Do formy włóż najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Na cieście ułóż rzędami cząstki obranych jabłek. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180st.C. Przygotuj krem. Ugotuj budyń, przestudź go i zmiksuj z miękką kostką kasi. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzewaj śmietankę z połamaną czekoladą, aż polewa stanie się gładka. Przestudzoną polewą polej ciasto i odstaw do lodówki by stężało.   SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz