Lubicie
kurczaka? Nie znam chyba osoby która by odmówiła ! A taki wyluzowany, nafaszerowany pysznym nadzieniem i upieczony na rumiano to kusi oj kusi!
Składniki:
1 wyluzowany z kości kurczak ok 2kg. 0,25 kg.mięsa drobiowego mielonego 0,25kg.wątróbki 1/2 kg.pieczarek natka pietruszki drobno pokrojona 1cebula 3 łyżki bułki tartej 2 jajka vegeta słodka papryka w proszku sól pieprz czosnek
jak zrobić:
Kurczaka umyć,usunąć wszystkie kości,natrzeć całego solą,pieprzem,papryką.
Przygotować FARSZ − do mięsa mielonego dodać ugotowaną drobno pokrojona wątróbkę i smażoną cebulkę. Osobno podsmażyć drobno pokrojone pieczarki i zmieszać z mięsem dodać sól,pieprz,pietruszkę,czosnek,jajka i bułkę tartą. Farsz wyrobić i na faszerować nim kurczaka .Zaszyć kurczaka nicią lub pospinać wykałaczkami Natrzeć kurczaka olejem i papryką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika− do 180*C i piec do złotego koloru ok.45−60min.
Co jakiś czas polewać go gorącą wodą. Nóżki zawinąć w folie aluminiową żeby osiągnąć efekt jasnych nóżek SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz