wtorek, 2 kwietnia 2013

SERNIK " ZŁOTA ROSA"


Pyszny sernik polecam!!!!!






                                                     Czekamy na rosę

                                                                 
                                                                      jest!!!!


Składniki: 

Ciasto: 

 

  • 2 szklanki mąki( szklanka 250ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 250 g masła albo margaryny
  • 3 żółtka (białka zostawić) 

    Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (do tego sernika używam mielonego twarogu z wiaderka)
  • 4 całe jaja
  • 1 szklana cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią 
  • 2 szklanki zimnego mleka (3,2%)
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Prostokątną dużą blachę  40 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na spód ciasto Ciasto  podpiec w piekarniku (około 15 minut na 200 stopni)
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).  
Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, zrobić wzorki widelcem wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.( ja miałam białka z 8 jaj i ubiłam z szklanką cukru)
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa     SMACZNEGO!!!!!

7 komentarzy:

  1. Jaki piękny sernik ale narobił mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ciasto jest przepyszne delikatne rozpływa się w ustach bardzo często je robię moja cała rodzina za nim szaleje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto gdy wykładam na blache ma byc aż tak rzadkie???

    OdpowiedzUsuń