czwartek, 18 kwietnia 2013

Lazania mocno pomidorowa











Składniki:

 

sos mięsno pomidorowy

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory w kartoniku z oregano i bazylią
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • makaron lazania
  • ser żółty 30 dag tarty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła 
  • olej

Sos beszamelowy

  •  3łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  Na patelnie włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu.(Uważaj by się nie przypaliło bo sos będzie nie smaczny)
Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą.  Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, Resztę mleka porcjami,  i mieszaj. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia . 







 

 Wykonanie;

 


W woku na  oleju podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z pomidorami. Całość mieszamy i przyprawiamy fi solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance.  Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę sosu mięsnego  Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut aby stała się bardziej zwarta.



SMACZNEGO!!!!










5 komentarzy:

  1. Uwielbiam lazanię, ale jest taka tucząca :((

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna lazania,uwielbiam to danie :)makaron już w lidlu kupiony a do tego jeszcze świeża bazylia,pycha.

    OdpowiedzUsuń