wtorek, 9 kwietnia 2013

Jabłuszka z dziurką


 

  Prosta i pyszna przekąska lub deser!

 

 



Składniki:

  • 2 jabłka
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  Jabłka obieramy specjalnym nożykiem wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm.  Mieszamy mąkę, mleko, , cukier puder i jajko. Ma powstać ciasto  naleśnikowe ale bardziej gęste Plastry jabłka zanurzamy z obu stron w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zbrązowienia.
 Odsączamy na papierowym ręczniku   Podajemy posypane cukrem pudrem
.    SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz