sobota, 6 kwietnia 2013

Biszkopt z jabłkami

Szybki biszkopt do popołudniowej kawki ! :)











                                                                 SMACZNEGO!!!!!!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry.
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier puder i ubić sztywną pianę.

Do piany dodać mąkę (obydwa rodzaje), żółtka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
 Do ciasta dodać 2/3 jabłek – resztę zostawić na wierzch.Ciasto delikatnie połączyć z jabłkami.

Gotowa masę przełożyć do tortownicy ( 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka – będzie ładnie i nie opadną :)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 30 -35 minut. Po upieczeniu jeszcze na chwilkę zostawić w piekarniku by przestygło. Zimne posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. prosto, a jak smacznie! :) i do tego tak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam i bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, wygląda prześlicznie z tymi plasterkami jabłek na wierzchu :) Zachwyciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń