środa, 10 kwietnia 2013

Klops z cukinią w środku



  Mięsko smakuje na gorąco jak i na zimno :)















Składniki:


  • 0,5 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)
  • 1 jajko
  • 1 cebula posiekana  i podsmażona na 1 łyżce oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • majeranek 1 łyżeczka
  • suszony koperek 1 łyżeczka
  • suszony tymianek 1 łyżeczka   
  • sól,pieprz do smaku
  • młoda cukinia
  • papryka czerwona,zielona,żółta po 1/4 szt
  • 1 jajko 

Wykonanie:


Mięso mielone mieszamy z jajkiem,  bułką tartą, czosnkiem , podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy nożyka (takiego jak na zdjęciu) wydrążamy miąższ. Miąższ cukinii rozgniatamy i podsmażamy na małej ilości oleju dodając pokrojone w kostkę papryki  soląc do smaku. Wszystko zagęszczamy jajkiem. Zimnym farszem napełniamy cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim nafaszerowaną cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by cała cukinia była przykryta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.

                                                     
                                                           SMACZNEGO!!!!






Źródło inspiracji

1 komentarz: