czwartek, 4 kwietnia 2013

Krokiety w sezmie





  Uwielbiamy krokiety! tylko nie zawsze jest czas na ich wykonanie z racji pracochłonności.  Zmotywowana byłam  pozostałością  mięsa i warzyw ze świątecznego rosołu.Jest to danie któremu trzeba poświęcić trochę czasu ale warto bo są smaczne! Przygotowanie rozbiłam na dwa etapy wczoraj przygotowałam farsz a dzisiaj usmażyłam naleśniki i gotowe!

 

















  Farsz:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1kg pieczarek
  • mięso  z rosołu ( około 1 kg  z indyka, kurczaka i wołowiny )
  • ugotowane warzywa z rosołu ( 2 marchewki, pietruszka i kawałek selera)
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 2 listki laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • olej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki rosołu
       
Ciasto naleśnikowe: 
  • 2 niepełne szklanki maki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
   

Panierka i smażenie:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka mleka
  • sól
  • bułka tarta + sezam
  • olej do smażenia
           
Wykonanie farszu:

Kapustę ugotować z dodatkiem ziela i listka laurowego (Ja nie sole bo kapusta zazwyczaj jest słona) na pół miękko.Po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wody. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać  i pokroić w kostkę i wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju i przyrumienić doprawić sola i pieprzem do smaku. Mięso, pieczarki.kapustę,cebulę i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka o dużych oczkach) Wyłożyć na patelnie dodać rosół,pieprz,sól,majeranek, czosnek,i maggi dokładnie wymieszać.Smażyć ok 20 minut do odparowania co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło. Po studzeniu dodać jajka i wymieszać! Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej! Składniki będą miały czas się przegryźć!

Wykonanie ciasta naleśnikowego:

 

 Wszystkie składniki( bez oleju) zmiksować, odstawić na pół godziny do lodówki  Po tym czasie dodać olej i ponownie zmiksować! Ciasto cieniutko rozprowadzić na patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Moja teflonowa patelnia ma 26 cm( mierzone od góry) Dodając oleju do ciasta nie smaruje jej już niczym w czasie smażenia !  Z tej porcji wyszło mi 15 naleśników .Zawinęłam 15 krokietów.  Farszu zostało! będzie jak znalazł na pierogi:)

 Smażenie:


Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli i mleka. Do drugiego talerza nasypać bułkę tarta zmieszana z sezamem. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej i sezamie.Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia się.                                


 SMACZNEGO!!!!!


7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie wyglądają. Narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty dodatek, a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam w samym sezamie! Też były super!

      Usuń
  3. Boże jakie apetyczne,a ja już tak mam dosyć stołówkowego jedzenia,więc mogę się tylko napatrzeć.Wczoraj wyświetliły mi się na mojej stronie Pani polędwiczki,dzisiaj krokiety-chyba mi język ucieknie-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń