wtorek, 3 marca 2015

Zielone ciasto ze szpinakiem i granatem


 Takie zielone przywołanie wiosny!   Dodatek szpinaku w słodkim cieście to nie jest coś oczywistego.Przepis na to ciasto  robi furorę w internetowym świecie.Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem.Skusiło i mnie.
 Ciasto jest pyszne i zachęcam do wypróbowania. 








składniki ciasta:



  • 450 gr  szpinaku ( mrożony rozdrobniony)

  • 3 duże jajka

  • 1 szklanka cukru 

  • 1 szklanka oleju 

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Szpinak rozmrozić na sitku, po czym bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem z dodatkiem 3 łyżek przygotowanego oleju na gładka masę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Do miski miksera wbić całe jajka, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok z cytryny, zmiksować. Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 21x26cm wysmarowanej olejem (sam spód). Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić  Ściąć ok pólcentymetrowy  wierzch pokruszyć go i odstawić do dekoracji Na wystudzone ciasto wylać  ścinającą się jedną czerwoną galaretkę, wcześniej przygotowana wg przepisu na opakowaniu.

 

 Składniki masy:
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 op śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • owoce granatu do ozdoby
   
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem 
        Na ciasto z galaretką wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz