wtorek, 31 marca 2015

Kiełbasa domowej roboty na chleb



Kiełbasa doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły.















Składniki:
  • 1 kg mięsa od szynki
  • 1/2 kg boczku świeżego
  • 1/2 kg fileta z kurczaka
  • 1/2 kg udźca z indyka
  • pieprz  czarny do smaku (ja dałam 1płaska łyżkę)
  • pieprz ziołowy ( ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu
  • 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól /
  •  majeranek 7g
  • 25 g żelatyny
  • 1 szklanki  bardzo zimnej wody
  • jelita naturalne wieprzowe średniej grubości
     



 Jak zrobić?


 Pierś z kurczaka i mięso od szynki pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i udziec z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny Na drugi  dzień dodać czosnek, cukier,majeranek, pieprz,suchą żelatynę, i dolać zimną wodę.  Całość wyrabiać dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze doprawione   Nałożyć na maszynkę nasadkę masarską.Aby flak bez problemów z niej schodził proponuję posmarować ją delikatnie na całej długości olejem. Na nasadkę naciągnąć jelito

Następnie masą napełnić jelito  formując porcje kiełbasy. Przy napełnianiu uważać, aby do jelita nie dostało się powietrze.
Kiełbasy przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny. Kiełbasa nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia zostawić do ostygnięcia w tej wodzie.Następnie wyjąć z wody i przełożyć do lodówki.





                                                               Smacznego!!!!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz