Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini (czyli pasty sezamowej, wygląda tak)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek (można pominąć)
- 8 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- szczypta mielonej czerwonej ostrej papryki
- dwie szczypty soli
Jak zrobić?
Przygotować wszystkie składniki (co sprowadziło się do obrania czosnku i odcedzenia ciecierzycy, ale zostawić w szklance wodę spod ciecierzycy).
Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego plastikowego pojemnika na żywność. Dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę. Spróbować jak będzie dla was za sucha dodać ok trzech łyżek wody spod ciecierzycy (czyli tej wody z puszki, w której była cieciorka)
hummus to jedna z moich ulubionych past, super! :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html