Pyszne sprawdzone ciasto ze śliwkami.Polecam zawsze się udaje!
składniki:
- 0,5kg mąki
- 1 szklanka cukru (szkl 250ml)
- 4 jajka
- 1 opakowanie margaryny (250g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 kg śliwek (ja miałam mrożone pokrojone w ćwiartki)
- 1 opakowanie kisielu żurawinowego
- cukier puder do posypania
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki płatków migdałowych
Jak zrobić?
Zagnieść ciasto z mąki, połowy cukru, żółtek,
startej na tarce margaryny, proszku do pieczenia i śmietany (ja użyłam
18%). Podzielić na 2 części. Jedną z nich owinąć folią i włożyć do
lodówki, drugą rozwałkować na blachę. wcześniej blachę o wymiarach 33x23 wysmarować masłem i wysypać bułka tartą
Ciasto posypać kaszą manną.Śliwki ułożyć miąższem do góry na cieście.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna wsypać pół szklanki cukru i opakowanie kisielu. Ubić ponownie. Masą pokryć śliwki.
Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć je na grubej tarce na wierzch ciasta. posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 min. w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto posypać kaszą manną.Śliwki ułożyć miąższem do góry na cieście.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna wsypać pół szklanki cukru i opakowanie kisielu. Ubić ponownie. Masą pokryć śliwki.
Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć je na grubej tarce na wierzch ciasta. posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 min. w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz