Przepis na tę babkę wypatrzyłam na blogu Margarytki Na początku to tak sobie myślę wow gotowana? czego to ludzie nie wymyślą?Ale okazało się że jej przygotowanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne. Jedyne czego nam potrzeba to specjalnej formy do babki gotowanej i wysokiego garnka z przykrywką. Forma nie jest tanim zakupem wiec można dogadać się z rodziną na zakup składkowy i wypożyczać w razie zachcianki na babkę gotowaną. Babka jest pyszna!!!
Składniki:
ciasto
- kostka miękkiego masła 250g
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
polewa
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego, mocnego kakao
- 2 łyżki jogurtu
- kolorowe cukiereczki do posypania
Wykonanie:
ciasto
Wszystkie składniki do babki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło
utrzeć mikserem z cukrem na gładką puszystą masę.Do tak przygotowanej masy dodawać po jednym jajku
ciągle ucierając. Dodać mąkę z proszkiem i ucierać aż wszystkie składniki się
połączą. Na końcu wlać rum wymieszać i przelać ciasto do
grubo wysmarowanej masłem formy do gotowania babki
Wstawić formę do wysokiego garnka
(tak, aby można było go przykryć), wlać gorącą wodę do 1/2
wysokości formy. Gotować 70 minut (od momentu zagotowania) na małym
ogniu. po tym czasie od razu wyciągnąć babkę z formy.
polewa
Do zwilżonego wodą garnka dodaję masło, cukier oraz kakao i podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się i połączenia składników.
Kiedy cukier już się rozpuści, a całość jest gładka i bez grudek,zdejmuję z ognia i dodaję jogurt, po czym szybko,
energicznie mieszam do uzyskania aksamitnej, gładkiej polewy, i odstawiam na 2-3 minuty do
lekkiego przestygnięcia
muszę sobie kupić pojemnik do takiej babki, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń