Pyszna drożdżówka z czekoladą :)
Przepis dostrzegłam na blogu Małej Cukierenki
Drożdżówka jest smaczna i pulchna, a dodatek czekolady i cynamonu czyni ją magiczną:)
Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko, 1 białko
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
- 200g czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 3-4 łyżki zimnego masła
Ciasto:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
Nadzienie:
Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do kekskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry. SMACZNEGO!!!!!!
Oj zjadłabym taką drożdżóweczkę :)
OdpowiedzUsuń