Dojrzewający w przyprawach schab. Jak lubicie surowe miesko to polecam!!! Jak dla mnie smaczny ale nie zachwycił mnie swoim smakiem. Następnym razem jak będę go robiła zmienię po swojemu ilość czosnku i zestaw oraz ilość przypraw.Tak radze Wam ! U mnie drugiego razu jednak nie będzie!
Przepisów na ten schab w internecie jest dużo, nie mogłam się zdecydować, który wybrać i wybrałam ten ,czy dobrze zrobiłam przekonajcie się sami
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- czosnek wg uznania może być bez (w oryginale 1 główka)
- 20 gram słodkiej papryki
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 kopiaste łyżki majeranku
Jak zrobić
Mięso umyć , osuszyć, obkroić, z błony włożyć do miski i wsypać
cukier.Mięso dobrze wydusić z tym cukrem i pozostawić na 24 godziny. Po upływie doby mięso opłukać,osuszyć i powtórzyć to samo z solą i też zostawiamy na 24 godziny .Przyprawy wymieszać i rozetrzeć w moździerzu
a czosnek przecisnąć przez praskę .Wyjąć mięso po drugiej dobie,wymyć,obsuszyć i
ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem.
Wymieszane przyprawy wysypać na mięso i dobrze całość okleić ,mocno
przyklepując. Schab włożyć do podkolanówki zawiązać i powiesić np.w kuchni na minimum 4-5
dni.Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i lepiej się kroi , a poza tym
lepiej przejdzie przyprawami. SMACZNEGO!!!!Zródło
super przepis :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda taka domowa wędlina - super!:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń