piątek, 22 marca 2013

Gromadka mlecznych bułeczek z żurawiną

Bułeczki można nadziać też owocem lub marmoladą , lub do ciasta wsypać rodzynki
Piekę je często bo są mało pracochłonne i nie drogie a pyszne i zawsze się udają
 

 

 

 

 

składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • szklanka mleka (250ml)
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 30g drożdży 
  • 1/4 kostki masła
  • żurawina - mała paczka    
  •  Kruszonka

  • opakowanie cukru waniliowego 16g
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki mąki
zmieszać wszystko razem, aż powstanie kruszonka

 Wykonanie:


 W letnim osłodzonym mleku rozpuścić drożdże , dodać mąkę i miękką KASIĘ dobrze wyrobić-pozostawić około pół godziny do wyrośnięcia.Po pół godzinie dodać żurawinę wyrobić ciasto ponownie -uformować bułeczki i ułożyć je na tortownicy. Ja piekłam w silikonowej okrągłej formie Gotowe bułeczki spryskać wodą (np. zraszaczem do kwiatów) i na taką mokrą powierzchnię bułek posypać kruszonkę Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 25 minut.
 
Latem była też wersja jagodowa!



SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz