Bułeczki można nadziać też owocem lub marmoladą , lub do ciasta wsypać rodzynki
Piekę je często bo są mało pracochłonne i nie drogie a pyszne i zawsze
się udają
składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- szklanka mleka (250ml)
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 30g drożdży
- 1/4 kostki masła
- żurawina - mała paczka
Kruszonka
- opakowanie cukru waniliowego 16g
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
W letnim osłodzonym mleku rozpuścić drożdże , dodać mąkę i miękką KASIĘ dobrze wyrobić-pozostawić około pół godziny do wyrośnięcia.Po pół godzinie dodać żurawinę wyrobić ciasto ponownie -uformować bułeczki i ułożyć je na tortownicy. Ja piekłam w silikonowej okrągłej formie Gotowe bułeczki spryskać wodą (np. zraszaczem do kwiatów) i na taką mokrą powierzchnię bułek posypać kruszonkę Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 25 minut.
Latem była też wersja jagodowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz