wtorek, 26 marca 2013

ŚLEDZIE W CZERWONEJ PAŚCIE

 












 Składniki:


  • 1,5 kg płatów śledziowych

Zalewa

  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać ,śledzie  wypłukać, pokroić i zalać zalewą i odstawić na 24 godziny.

Pasta

  •  1/2 kg cebuli
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego ( 90g)
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 szklanka oleju
Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim  cebulę. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej cebuli dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Śledzie odcedzić z zalewy i  przekładać warstwami śledzie, pasta, śledzie, pasta itd na wierzchu musi być pasta. Odstawić na 2-3 dni do przegryzienia  SMACZNEGO!!!!!




3 komentarze:

  1. pyszne muszą być, bardzo lubię śledziki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry czy zalewy nie gotujemy?

    OdpowiedzUsuń