ŚLEDZIE W CZERWONEJ PAŚCIE
Składniki:
- 1,5 kg płatów śledziowych
Zalewa
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać ,śledzie wypłukać, pokroić i zalać zalewą i odstawić na 24 godziny.
Pasta
- 1/2 kg cebuli
- mały słoiczek przecieru pomidorowego ( 90g)
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 szklanka oleju
Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej cebuli dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Śledzie odcedzić z zalewy i przekładać warstwami śledzie, pasta, śledzie, pasta itd na wierzchu musi być pasta. Odstawić na 2-3 dni do przegryzienia SMACZNEGO!!!!!
pyszne muszą być, bardzo lubię śledziki:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry czy zalewy nie gotujemy?
OdpowiedzUsuńnie! nie gotowałam:) Są pyszne polecam
Usuń