piątek, 8 marca 2013

Ruskie pierogi






Składniki:



Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 kopiasta łyżka miękkiego masła
Farsz:
  • 80 dag ziemniaków
  • 35 dag sera białego
  • 1 duża cebula
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • sól
  • pieprz


jak zrobić




  Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól, masło i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.
  Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się osoloną wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO!!!!!!

2 komentarze: