Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- około 1 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 kopiasta łyżka miękkiego masła
- 80 dag ziemniaków
- 35 dag sera białego
- 1 duża cebula
- 2 kopiaste łyżki masła
- sól
- pieprz
jak zrobić
Najpierw należy
przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną
kostkę, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków,
wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól, masło i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.
Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się osoloną wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO!!!!!!
Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól, masło i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.
Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się osoloną wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO!!!!!!
Moje ulubione! A Twoje z tą piękną falbanką wyglądają artystycznie!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje!:)
OdpowiedzUsuń