środa, 13 marca 2013

Kokardkowa zapiekanka















SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś kurczaka,
  • makaron kokardki - 400g,
  • cebula,
  • pieczarki - 200g,
  • ser zółty - 150g,
  • papryka czerwona 
  • mały brokuł
  • śmietanka 30% - 200ml,
  • jogurt grecki o 10% zaw. tłuszczu - 4 łyżki,
  • przyprawa gyros,
  • sól, pieprz,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • olej 
 PRZYGOTOWANIE:
 
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawa Gyros i odstawić do lodówki na 30 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Piersi wraz z pokrojoną w kosteczkę papryka usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pokrojona w piórka cebule zeszklić, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć.  Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie. Wszystko delikatnie wymieszać.  Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać połowę startego sera, wymieszać i wylać na zapiekankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni przez 25 minut. Wyjąc zapiekankę, posypać pozostałą ilością zółtego sera, wstawić na chwilę do gorącego piekarnika. Podawać na gorąco.  SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz