SKŁADNIKI:
- podwójna pierś kurczaka,
- makaron kokardki - 400g,
- cebula,
- pieczarki - 200g,
- ser zółty - 150g,
- papryka czerwona
- mały brokuł
- śmietanka 30% - 200ml,
- jogurt grecki o 10% zaw. tłuszczu - 4 łyżki,
- przyprawa gyros,
- sól, pieprz,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- olej
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawa Gyros i
odstawić do lodówki na 30 minut. Makaron ugotować wg przepisu na
opakowaniu. Piersi wraz z
pokrojoną w kosteczkę papryka usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pokrojona w piórka cebule zeszklić,
dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, krótko
podsmażyć. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie. Wszystko delikatnie
wymieszać. Przyprawić świeżo zmielonym
pieprzem kolorowym. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać połowę startego sera, wymieszać i
wylać na zapiekankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 170
stopni przez 25 minut. Wyjąc zapiekankę, posypać pozostałą ilością
zółtego sera, wstawić na chwilę do gorącego piekarnika. Podawać na
gorąco. SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz