Rewelacyjna babka pomarańczowo - kakaowa, cudowanie pachnąca pomarańczą, smaczna, delikatna… pycha! Jeśli mieliście okazję próbować mojej babki cytrynowej na bazie gotowanych cytryn, to również ta Wam posmakuje. Babkę możecie upiec zarówno w formie z kominem, jak i takiej podłużnej.
Taka babka będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Polecam!!!!
Składniki:
- 220 g cukru
- 125 g masła
- 125 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
- 5 jaj
- 20 g kakao
Jak zrobić
Masło, margarynę, cukier i cukier
wanilinowy delikatnie podgrzać (ja zrobiłam to w mikrofali) i ubić razem na kremową masę. Następnie
ciągle ubijając, powoli dodawać jajka.( temperatura jajek pokojowa) Do otrzymanej masy wsypać
przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i
delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej
dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
Foremkę do babki (20 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w temperaturze 180 stopni (góra -dół) przez 60 minut.Posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!!!!!!
ŹRÓDŁO
ŹRÓDŁO
piękna babka:) taką bym z chęcią zjadła:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna dawno nie jadłam takiej dobrej babki! Polecam!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuń