niedziela, 24 marca 2013

Babka pomarańczowo -kakaowa

 

Rewelacyjna babka pomarańczowo - kakaowa, cudowanie pachnąca pomarańczą, smaczna, delikatna… pycha! Jeśli mieliście okazję próbować  mojej babki cytrynowej na bazie gotowanych cytryn, to również ta Wam posmakuje. Babkę możecie upiec zarówno w formie z kominem, jak i takiej podłużnej.

Taka babka będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Polecam!!!!










 

Składniki:

  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych 
  • 5 jaj
  • 20 g kakao


Jak zrobić



Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzać (ja zrobiłam to w mikrofali) i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka.( temperatura jajek pokojowa) Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
 Foremkę do babki (20 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w temperaturze 180 stopni (góra -dół) przez 60 minut.Posypać cukrem pudrem     SMACZNEGO!!!!!! 

ŹRÓDŁO 

3 komentarze:

  1. piękna babka:) taką bym z chęcią zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo smaczna dawno nie jadłam takiej dobrej babki! Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń