Holandia kraj wiatraków, tulipanów ,sera...... i przepysznej tarty „Appeltaart”
Lista składników
Ciasto : 1/2 kostka margaryny Kasia
250g mąki
50g cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Nadzienie:
1kg jabłek
5 łyżek margaryny kasia
5 łyżek cukru
1 łyżka miodu
100g rodzynek
1łyżka mleka
50g płatków migdałowych
Jak zrobić?
Kasie drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i
cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do
pieczenia,mleko, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę,
owinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki
tortownicy o średnicy 26 cm odpowiednio wcześniej przygotowaną czyli
wysmarowana tłuszczem i podsypana lekko mąką Ciasto zapiec w 200 stopniach
przez 15 minut.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić
na mniejsze cząstki(plasterki) 2 łyżki kasi stopić na patelni, dodać 2
łyżki cukru i rodzynki, chwilę poddusić. Dodać jabłka i dusić na małym
ogniu,pod przykryciem aż nieco zmiękną, po czym ciepłe wyłożyć na
podpieczony spód.
Pozostałą kasie lekko zrumienić, dodać resztę cukru, miód, mleko i
płatki migdałowe. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na
jabłkach. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Jest
to bardzo pyszny Holenderski przysmak gorąco polecam wypróbować a
będziecie zachwyceni!:) SMACZNEGO!!!!
Uwielbiam tarty. A ta wygląda obłędnie. Już sobie wyobrażam jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mniehttp://kociolek-pysznosci.blog.pl/