Składniki na ciasto:
-
1 szklanka wody
-
pół kostki masła (125 g)
-
1 szklanka mąki pszennej
-
5 jajek
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło
rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i
chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać
jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2
części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać
kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier
oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto
jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około
25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!).
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:
-
3 szklanki mleka
-
3/4 szklanki cukru
-
1/2 kostki masła
-
1 cukier waniliowy - 16 g
-
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
-
5 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
-
4 jajka
Ponadto:
-
cukier puder do posypania
Zagotować
2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z
jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty,
energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący
krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po
bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by
wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!!
Uwielbiam karpatkę, mogłabym ja cały czas jeść, jest po prostu pyszna.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)