sobota, 16 marca 2013

Karpatka







Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!).  W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.




Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy - 16 g
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 5  kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Ponadto:

  • cukier puder do posypania
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.   SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam karpatkę, mogłabym ja cały czas jeść, jest po prostu pyszna.
    Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń