WESOŁYCH ŚWIĄT !
SMACZNEGO!!!!!!
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki ( szklanka = 17 dag)
- 5 dag drożdży świeżych lub 3 torebki suszonych po 7g
- 6 żółtek + 1 całe jajko roztrzepać
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka, letniego
- pół szklanki drobnego cukru
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 15 dag suszonej żurawiny
- aromat śmietankowy kilka kropli
Wykonanie:
Przesianą
mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić
rozczyn). Wsypać do dużej miski. Dodać żółtka+ jajko, mleko, aromat śmietankowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką do
ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać żurawinę, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić
w cieple do podwojenia objętości.
Po
tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i
wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości
formy (u mnie wyszła jedna duża baba i 4 małe jak na zdjęciu, ).
Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto
powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec
w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy a babka zarumieniona- u
mnie 30 minut,te małe a ta duża 40 minut ). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo
ciasto będzie suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz