piątek, 29 marca 2013

Wielkanocna babka drożdżowa z żurawiną




                                 WESOŁYCH ŚWIĄT !









                                                     SMACZNEGO!!!!!!

Składniki:

  •  3,5 szklanki mąki ( szklanka = 17 dag)
  • 5 dag drożdży świeżych lub 3 torebki suszonych po 7g
  • 6 żółtek + 1 całe jajko  roztrzepać
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 15 dag suszonej żurawiny
  •  aromat śmietankowy kilka kropli

 Wykonanie:


Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do dużej miski. Dodać żółtka+ jajko, mleko, aromat śmietankowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać żurawinę, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy (u mnie wyszła jedna duża baba i 4 małe  jak na zdjęciu, ). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy  a babka zarumieniona- u mnie 30 minut,te małe a ta duża 40 minut ). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie  suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.








Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz