czwartek, 14 marca 2013

Piegowata babka






 SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szk kulek czekoladowych Mlekołaki
  • Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szk cukru
  • 2 łyżki wody
  • siekane migdały
   
PRZYGOTOWANIE:

 
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem. Margarynę roztopić i ostudzić, dodać do żółtek i dalej miksować na puszystą masę. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Kulki czekoladowe dodać do ciasta, wymieszać i na koniec dodać pianę i delikatnie wszystko połączyć. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 minut. W międzyczasie przygotować polewę podgrzewając składniki na maleńkim gazie aby polewa się nie zagotowała. Wystudzoną babkę polać polewą i posypać migdałami.   SMACZNEGO!!!!

Źródło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz