SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 200 g margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szk kulek czekoladowych Mlekołaki
- Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szk cukru
- 2 łyżki wody
- siekane migdały
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem.
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać do żółtek i dalej miksować na puszystą masę.
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę.
Kulki czekoladowe dodać do ciasta, wymieszać i na koniec dodać pianę i delikatnie wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 minut.
W międzyczasie przygotować polewę podgrzewając składniki na maleńkim gazie aby polewa się nie zagotowała.
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać migdałami. SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz