Składniki:
- 250 g margaryny Kasia
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- płatki migdałów do dekoracji
Polewa czekoladowa:
Składniki:
- 3 łyżki wrzącego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g masła
Do rondelka wlać mleko i rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojone na małe
kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy
przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej
trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i
polewamy babkę
Jak zrobić?
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na
puszysta masę dodać przesiana mąke z proszkiem do pieczenia i dalej
miksować. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę ziemniaczana i miksować. Na końcu wlać gorącą rozpuszczoną margarynę i zmiksować. Do wcześniej
wysmarowanej formy (średnica 18cm) wlać 3/4 ciasta resztę zmiksować z kakao i wylać na
wierzch piec w nagrzanym piekarniku polać polewą i posypać płatkami migdałów
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz