wtorek, 5 marca 2013

Schab z aromatem selera naciowego

Dzisiaj taki piękny wiosenny dzień:) Musiałam go przywitać wiosennie:)  kolorowym obiadem.  Tak narodził się pomysł schabu duszonego z marchewką i groszkiem:) Schab wyszedł bardzo soczysty i aromatyczny, za sprawą dodatku selera naciowego:) Polecam!!!





 Składniki:

  • 8 szt kotletów schabowych
  • mieszanka groszku z marchewka w słoiku(odcedzić z wody)
  • kawałek pora
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • pieprz, sól, majeranek
  •  2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie



 Jak zrobić:

Schab delikatnie rozbić, natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie,usmażyć na oleju z dwóch stron na rumiano i odłożyć na talerzyk.Na tym samym tłuszczu   zeszklić pora, pokrojonego w krążki i selera naciowego, pokrojonego w paseczki Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i układać warstwami - schab, por z selerem, groszek z marchewka i tak do wyczerpania składników. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać gorącym bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 50 minut   SMACZNEGO!!!

Przepis mojego autorstwa















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz