wtorek, 5 marca 2013

Okragłe drożdżówki z brzoskwiniami



Moja propozycja na dziś to drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami :)















 Przepis na 9 szt bułeczek drożdżowych

składniki na ciasto:
  • 40 dag maki pszennej ( ja użyłam Lubelli do ciast drożdżowych)
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 12g świeżych drożdży
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej
  • puszka brzoskwiń

składniki na kruszonkę:

 
80g maki pszennej
66 g cukru
1 op cukru waniliowego (16g)
60g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić miedzy palcami


Jak zrobić

Prace zaczynamy od przygotowania rozczynu 1 łyżkę maki wymieszać z 1 łyżeczką cukru wkruszyć drożdże i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut W tym czasie zaczynamy przygotowywać ciasto:

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę rozczyn masło i sól. Wyrobić gładkie, e nie klejące ciasto. Na początku będzie nam się wydawać że jest za rzadkie ale po dość długim wyrabianiu najlepiej mikserem z łopatkami do drożdżowego na najwyższych obrotach będzie się robić bardziej elastyczne (Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od boków miski) Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.około 1 godziny

Po tym czasie ciasto wyjąc z miski podsypać lekko mąką, ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.ok 20 minut

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki( za każdym razem obsypanym mąką) zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć pokrojoną w kostkę brzoskwinie Bułeczki posmarować pozostałym białkiem posypać obficie kruszonką Piec w 190 stopniach na środku piekarnika przez ok 20 minut
Smacznego! życzę udanego wypieku a taki będzie na pewno jak zrobimy to bardzo dokładnie w/g przepisu:)


Źrodlo przepisu Moje wypieki









5 komentarzy: