Składniki:
- 5szklanek mąki pszennej
- drożdże, 3/4 kostki (tej 10dag)
- 4 łyżki cukru
- 1szklanka mleka
- 1 kostka masła 250gr
- szczypta soli
- konfitura jagodowa
- Śliwki kilka sztuk (mrożone)
- kilka orzechów nerkowca
- Suszona żurawina 2 łyżki
Wykonanie:
Mleko podgrzać i dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawić by trochę przestygło.Rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie, do miski wsypać całą mąkę, wlać do niej drożdże, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać mikserem ( łopatkami do drożdżowego) ok 10 minut.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.( Zajmie to ok. godziny)
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfiturą i zwinąć w roladę.
Rolady kroimy na plastry ok 5centymetrowe i układamy w tortownicy ( ja zrobiłam w silikonowej) jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.Na wierzchu ułożyłam kilka śliwek trochę orzechów nerkowca i żurawinę którą uwielbiam!
Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem
Gotowe posypać cukrem pudrem :) SMACZNEGO!!!!
Fantastycznie wyszło. No i pyszne dodatki - żurawina, konfitura jagodowa, nerkowce... Po prostu pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuje!
Usuńz konfiturą jagodową musi smakować najcudowniej!
OdpowiedzUsuńJest pyszne!!!!
UsuńWygląda naprawdę ciekawie. Czy mogę prosić o kawałek :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Dziękuje za zaproszenie!:)
UsuńProszę się częstować!:):):)
OdpowiedzUsuńPrzecudownie wygląda, zwłaszcza przekrojone! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://mybettermeals.blogspot.com/ i pozdrawiam :)