poniedziałek, 18 marca 2013

Drożdżowy piruet










Składniki:

  • 5szklanek mąki pszennej
  • drożdże, 3/4 kostki (tej 10dag)
  • 4 łyżki cukru
  • 1szklanka mleka
  • 1 kostka masła 250gr
  • szczypta soli
  • konfitura jagodowa
  • Śliwki kilka sztuk (mrożone)
  • kilka orzechów nerkowca
  • Suszona żurawina 2 łyżki

Wykonanie:


Mleko podgrzać i dodać  pokruszone drożdże, cukier i wymieszać  aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawić by trochę przestygło.Rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie, do miski wsypać całą mąkę, wlać do niej drożdże, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać mikserem ( łopatkami do drożdżowego) ok 10 minut.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.( Zajmie to ok. godziny)
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfiturą i zwinąć w roladę.
Rolady kroimy  na plastry ok 5centymetrowe i układamy w tortownicy ( ja zrobiłam w silikonowej) jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie,  gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.Na wierzchu ułożyłam kilka śliwek trochę orzechów nerkowca i żurawinę którą uwielbiam!
Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem

Gotowe posypać cukrem pudrem :) SMACZNEGO!!!!

8 komentarzy:

  1. Fantastycznie wyszło. No i pyszne dodatki - żurawina, konfitura jagodowa, nerkowce... Po prostu pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. z konfiturą jagodową musi smakować najcudowniej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę ciekawie. Czy mogę prosić o kawałek :)

    P.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudownie wygląda, zwłaszcza przekrojone! :)

    zapraszam: http://mybettermeals.blogspot.com/ i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń