czwartek, 7 marca 2013

Sernik z pisanką


Uwielbiam serniki!!! Uwielbiam je piec, patrzeć na nie i jeść Oto kolejna propozycja na Wielkanoc.:)

Sernik z brzoskwiniami! To mój ulubiony , idealny, ma tylko jedna wadę- szybko znika!









 










Składniki:

 

  • 150 g masła
  • 1 kg sera białego mielonego (3 razy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • szklanka śmietany(250ml) 30%
  • 2 łyżki rodzynek
  • puszka brzoskwiń

Składniki na kruchy spód:

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2/5 szklanki cukru
  • 1 jajko



Jak zrobić?

 

  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na opruszonej mąką stolnicy. Ciasto  pieczemy  w  tortownicy (24cm), którą smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy tortownice ciastem z lekkim rantem, który zapobiegnie ewentualnemu wyciekowi masy serowej. Ciasto należy wypiekać w temp. 200 stopni na złoty kolor. ok ( 15-20 minut) Studzimy!
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
  Masło ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser,  i mąkę ziemniaczaną. Całość  miksujemy na gładką masę.Na koniec dodajemy rodzynki  obtoczone w mące oraz ubita śmietankę i delikatnie mieszam łyżką. Na upieczony spód rozkładamy  połówki brzoskwiń. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową. Piec ok 60 minut w 160 stopniach. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami  SMACZNEGO!!!!


Dekorujemy w/g uznania ja zrobiłam słodkimi pisakami taką  pisankę

Źrodło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz