Uwielbiam serniki!!! Uwielbiam je piec, patrzeć na nie i jeść Oto kolejna propozycja na Wielkanoc.:)
Sernik z brzoskwiniami! To mój ulubiony , idealny, ma tylko jedna wadę- szybko znika!
Składniki:
- 150 g masła
- 1 kg sera białego mielonego (3 razy)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- szklanka śmietany(250ml) 30%
- 2 łyżki rodzynek
- puszka brzoskwiń
Składniki na kruchy spód:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 2/5 szklanki cukru
- 1 jajko
Jak zrobić?
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na opruszonej mąką stolnicy. Ciasto pieczemy w tortownicy (24cm), którą smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy tortownice ciastem z lekkim rantem, który zapobiegnie ewentualnemu wyciekowi masy serowej. Ciasto należy wypiekać w temp. 200 stopni na złoty kolor. ok ( 15-20 minut) Studzimy!
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
Masło ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser, i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy na gładką masę.Na koniec dodajemy rodzynki obtoczone w mące oraz ubita śmietankę i delikatnie mieszam łyżką. Na upieczony spód rozkładamy połówki brzoskwiń. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową. Piec ok 60 minut w 160 stopniach. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami SMACZNEGO!!!!
Dekorujemy w/g uznania ja zrobiłam słodkimi pisakami taką pisankę
Źrodło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz