piątek, 1 marca 2013

Chleb orkiszowy ze słonecznikem i sezamem






 Chleb orkiszowy, jest jednym z najlepszych w smaku, jakie jadłam. Pięknie pachnie, smakuje pysznie i jest bardzo prosty w przygotowaniu

Wypieki z mąki orkiszowej są zdrowe .Sam orkisz jest doskonałym źródłem żelaza, które jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego organizmu. Orkisz  pomaga także przy zmęczeniu i spadku energii.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  •  350 ml ciepłej wody
  • nasiona sezamu i słonecznika po garści 


 Jak zrobić:

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę i ziarna Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Po tym czasie uformować ciasto na kształt formy do pieczenia( u mnie keksówka  29x10) Formę natłuścić i przenieść ciasto Odstawić na godzinę do wyrośnięcia
 Przed pieczeniem  za pomocą pędzla posmarować wodą Do piekarnika w czasie pieczenia wstawić naczynie z wodą! Dzięki temu nasz chleb będzie miał dobra wilgotność
Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy  Studzić na kratce.     SMACZNEGO!!!


Bardzo dobrze sie przechowuje w takim pojemniku!Zachowuje swoją świeżć kilka dni!




6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda Twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam jeśli mam drożdże świeże to ile dać na pół kilograma mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki jest przelicznik 7 g suchych to 2.5dkg świeżych. Ja jednak dałabym 50gr na pół kg maki:)Oczywiscie trzeba zrobić zaczyn!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upieklam go na swieta,. Zniknął jako pierwszy. Przepyszny i nie trudny.

    OdpowiedzUsuń