Chleb orkiszowy, jest jednym z najlepszych w smaku, jakie jadłam. Pięknie pachnie, smakuje pysznie i jest bardzo prosty w przygotowaniu
Wypieki z mąki orkiszowej są zdrowe .Sam orkisz jest doskonałym źródłem żelaza, które jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego organizmu. Orkisz pomaga także przy zmęczeniu i spadku energii.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 350 ml ciepłej wody
- nasiona sezamu i słonecznika po garści
Jak zrobić:
Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę i ziarna Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Po tym czasie uformować ciasto na kształt formy do pieczenia( u mnie keksówka 29x10) Formę natłuścić i przenieść ciasto Odstawić na godzinę do wyrośnięcia
Przed pieczeniem za pomocą pędzla posmarować wodą Do piekarnika w czasie pieczenia wstawić naczynie z wodą! Dzięki temu nasz chleb będzie miał dobra wilgotność
Piec
w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy Studzić na kratce. SMACZNEGO!!!
Bardzo dobrze sie przechowuje w takim pojemniku!Zachowuje swoją świeżość kilka dni!
Bardzo dobrze sie przechowuje w takim pojemniku!Zachowuje swoją świeżość kilka dni!
Bardzo smakowicie wygląda Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje!:)
OdpowiedzUsuńWitam jeśli mam drożdże świeże to ile dać na pół kilograma mąki:)
OdpowiedzUsuńtaki jest przelicznik 7 g suchych to 2.5dkg świeżych. Ja jednak dałabym 50gr na pół kg maki:)Oczywiscie trzeba zrobić zaczyn!
OdpowiedzUsuńUpieklam go na swieta,. Zniknął jako pierwszy. Przepyszny i nie trudny.
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że smakował :)
OdpowiedzUsuń