wtorek, 19 marca 2013

Koryncki zachód słońca

 

 

 

 składniki:

Ciasto ciemne:

  • 80 g masła
  • 1,5 szkl maki,2łyżki kakao
  • 1 jajko,2 żółtka
  • 1/3 szkl cukru
  • 3 łyżki wody,1łyżeczka proszku do pieczenia

 Masa kokosowa:

  • 1 mała paczka wiórek kokosowych
  • białko z dwóch jajek
  • 1łyżka wody,1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka cukru
  • 6 plastrów  z puszki
  • kopiasta łyżka suszonych jagód korynckich

    Jak zrobić?

składniki na ciemne ciasto zmiksować mikserem z miękkim masłem, na początku na wolnych obrotach do połączenia składników a później 5 minut na najwyższych obrotach na puszystą masę.Białka ubić na sztywno z łyżką wody dodać cukier i mąkę i delikatnie wymieszać.Blaszkę o wymiarach 21x26 wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód wyłożyć ciemne ciasto i ułożyć na nim plastry ananasa obłożyć go masą kokosowa i posypać suszonymi jagodami piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni 70 minut  SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz