Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
r e k l a m a
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Wykonanie moje z małymi zmianami tzn.zamieniłam margarynę na masło i wykorzystałam jabłuszka które sama zrobiłam latem:)szarlotka jest naprawdę pulchna i bardzo smaczna Polecam!!!!
Składniki: | |
Ciasto:
|
Sposób wykonania: | |
Do jabłuszek dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopione gorące masło i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na formę o wymiarach 25 na 36 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!!! |
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
r e k l a m a
r e k l a m a
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
r e k l a m a
r e k l a m a
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Taką szarlotkę to uwielbiam
OdpowiedzUsuńSuper