Składniki:
3 szkl. mąki pszennej (typ 480)
15g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suszonych
1 płaska łyżeczka soli
ok 190 ml letniej wody
ponadto:
2-3 łyżki otrębów pszennych
Do miski wlać wodę i rozkruszyć drożdże. Dodać pozostałe składniki i
lekko wymieszać ok pół minuty. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na
ok 12 godz (całą noc)
Następnego dnia ciasto wyłożyć na oprószona mąką stolnicę, lekko
rozpłaszczyć i złożyć sklejając końce do środka. Uformować coś na
kształt kuli, oprószyć mąką i wstawić do wysypanego mąką kosza do
wyrastania. Wierzch posypać otrębami i odstawić na na ok. 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem
żaroodpornym. Po ok 10 minutach od momentu osiągnięcia temperatury
wyjmujemy garnek ostrożnie (!) błyskawicznie przekładamy do niego chleb,
przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym
czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy
jeszcze 20 minut. Chleb jest upieczony gdy postukamy od środka wydaje
głuchy dźwięk.
To chrupiące pęknięcie najlepsze !!!! SMACZNEGO!!!!
a mozna upiec ten chleb bez tego garnka?np w tortownicy?keksówce?
OdpowiedzUsuńNo nie bardzo!ponieważ przez pierwsze 30 minut chlebek pieczemy pod przykryciem!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń