czwartek, 14 marca 2013

Francuskie mumie










Składniki:


  • pierś z kurczaka
  • ciasto francuskie 1 szt ( z Lidla)
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 jajko
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 10 dag pieczarek



 

 Przygotowanie


Pieczarki pokroić i podsmażyć na cebulce z odrobiną masła
Pierś kroimy  wzdłuż na cieńsze plastry. Oprószamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części   i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią 2 plasterki sera a na wierzch  podsmażone z cebulą pieczarki  Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. ( tak jak na zdjęciu)
smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 40 minut. mumie powinny zrobić się złociste i kruchutkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz