poniedziałek, 4 marca 2013

Sernik zebra



Na przywitanie słoneczka i dłuższych dni:)Pyszny sernik



Składniki:

  • 150 g miękkiego masła 
  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego(mieliłam 3razy)
  • 7 jajek 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 olejek śmietankowy
  • 170 g cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady białej (100 g)
  • 1 tabliczka czekolady   gorzkiej (100 g)
  • cukier puder do posypania ciasta

  

Jak zrobić:

 

Żółtka oddzielić od białek 
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (w dwóch osobnych miseczkach) i odstawić do ostygnięcia.( Ja zrobiłam to w parowarze )W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie masło, utrzeć na jednolitą masę. Dodać budyń (w proszku) i partiami twaróg. Następnie wlać olejek śmietankowy.

Białka z 1 łyżką cukru i ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać je do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.

Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, do drugiej ciemną i delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 26cm,  wyłożyć papierem do pieczenia . I nakładać ciasto w następujący sposób: na środek tortownicy wlać 2 łyżki jasnej masy, następnie na środek białej masy wlać 2 łyżki ciemnej masy,  i tak do wyczerpania ciasta. 

Piekarnik nagrzać do 100 stopni (termoobieg) i piec przez 80 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 125 stopni i piec jeszcze 50 minut. Niska temperatura i długi czas pieczenia sprawiają, że sernik jest równy nie rośnie gwałtownie i nie opada.

Zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!!!
 

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł, efektownie wygląda teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na 100% zostanie wypróbowany

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zebrę jest taka pyszna. A ten przepis postaram się wypróbować.
    kociolek-pysznosci.blog.pl zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za zaproszenie:)zaraz luknę co tam u Ciebie ciekawego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W przekroju wygląda naprawdę popisowo! Mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robiłam ten sernik :) potwierdzam, że jest przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń