Na przywitanie słoneczka i dłuższych dni:)Pyszny sernik
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego(mieliłam 3razy)
- 7 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 1 olejek śmietankowy
- 170 g cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady białej (100 g)
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
- cukier puder do posypania ciasta
Jak zrobić:
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (w dwóch osobnych miseczkach)
i odstawić do ostygnięcia.( Ja zrobiłam to w parowarze )W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem,
dodać miękkie masło, utrzeć
na jednolitą masę. Dodać budyń (w proszku) i partiami twaróg. Następnie
wlać olejek śmietankowy.
Białka z 1 łyżką cukru i ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać je do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, do drugiej ciemną i delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 26cm, wyłożyć papierem
do pieczenia . I nakładać ciasto w następujący sposób: na
środek tortownicy wlać 2 łyżki jasnej masy, następnie na środek białej
masy wlać 2 łyżki ciemnej masy, i
tak do wyczerpania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni (termoobieg) i piec przez 80 minut, następnie
zwiększyć temperaturę do 125 stopni i piec jeszcze 50 minut. Niska
temperatura i długi czas pieczenia sprawiają, że sernik jest równy nie
rośnie gwałtownie i nie opada.
Zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Posypać cukrem pudrem.
świetny pomysł, efektownie wygląda teraz:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na 100% zostanie wypróbowany
OdpowiedzUsuńUwielbiam zebrę jest taka pyszna. A ten przepis postaram się wypróbować.
OdpowiedzUsuńkociolek-pysznosci.blog.pl zapraszam do mnie :)
Dziękuję za zaproszenie:)zaraz luknę co tam u Ciebie ciekawego:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda naprawdę popisowo! Mistrzostwo.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ten sernik :) potwierdzam, że jest przepyszny! :)
OdpowiedzUsuń