Galaretki już gotowe! wizualnie piękne !!!! Smak ocenimy przy świątecznym śniadaniu!:)
W szklanej keksówce
Praktycznie zamknięte w szklanych kubeczkach
Składniki:
- 2 duże udka kurczaka
- 2 litry wody
- 2 większe marchewki
- kawałek selera i pietruszki
- kawałek pora
- 1/2 średniej białej cebuli z łupinką i przysmażonej na palniku
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- 1 łyżka magi w płynie
- 4 łyżki żelatyny
- 5ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- mała puszeczka drobnego groszku
- mała puszka kukurydzy
- natka pietruszki
Wykonanie:
Włożyć mięso,wsypać trochę soli i ziarenka pieprzu do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody.Po zagotowaniu odszumować. Rosół gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1 godziny.Po tym czasie dodać warzywa,magi i gotować jeszcze ok.1 godziny, aż mięso będzie miękkie.Mięso wyjąć ,a rosół przecedzić .Wywar na galaretę mocno schłodzić i odtłuścić( mocno schłodzić i zebrać z wierzchu tłuszcz) .Przelać go do garnka ,dodać 2 liście laurowe,5 ziarenek ziela angielskiego i 3 pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku.Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut i przecedzić doprawiając pieprzem i solą.Do gorącego wywaru wsypać 4 łyżki żelatyny i mieszać do rozpuszczenia.Mięso obrać z kości ,na dno naczynia włożyć kawałki marchewki,połówki jajek,zieloną pietruszkę i wlać trochę wywaru.Wsypać trochę groszku i kukurydzy włożyć połowę mięsa i zalać rosołem.Na to ułożyć marchewkę i tak do końca produktów. Całość zalać pozostałym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Jak chcemy żeby ładnie galaretki wyskoczyły nam z formy wkładamy je na chwilę do ciepłej wody! SMACZNEGO!!!!!źródło
woow, ale fajne :)
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie jak umiesz czytać a piszesz ze sobie poczytałaS:) to powinnaś przeczytać ze na końcu przepisu jest podane zródło
OdpowiedzUsuń