inspiracja
Pieczenie mazurków zaczęłam od przygotowania dzień wcześniej czterech blatów 2 z kakao 1 orzechowy i 1 migdałowo kokosowy
Baza na jeden blat:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do blatu z kakao dodajemy 1 łyżkę kakao, do blatu orzechowego 50g mielonych włoskich orzechów
a do blatu migdałowo kokosowego 50g mielonych migdałów i 50 g wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę dodać żółtka i zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać mą kę proszek do pieczenia i odpowiedni dodatek Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę o wymiarach 23x38 wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć do niej ciasto i wyrównać.Piec w temperaturze 180 stopniach przez 30 minut.Tak wyglądają gotowe blaty
Teraz zabieramy się za przygotowanie masy jabłkowej do przełożenia, masy kajmakowej i polewy czekoladowej.
masę jabłkową zrobiłam używając musu jabłkowego który zrobiłam sama ( 1 litrowy słoik) Jabłka rozgrzałam i dodałam dwie suche galaretki i dobrze wymieszałam Ciepłą masą przekładać blaty.masę kajmakowa zrobiłam sama; (Z przepisu KOTLETY)
- 100 g cukru
- 150 g śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie zaczynam od wsypania do rondelka lub na patelnię cukru. Podgrzewam aż do skarmelizowania (złoty kolor i bąbelki).
Wlewam śmietankę, mieszam. Po
zagotowaniu zdejmuję z ognia, jak przestygnie to dodaję czekoladę białą w kawałeczkach i
masło mieszam. Gotowe :)
polewę czekoladową również zrobiłam sama:
- 1 kostka czekolady gorzkiej
- 1 łyżka wody
- pół szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Czekoladę i wodę roztopić w rondelku na małym ogniu dodać śmietankę i masło Wszystko dobrze wymieszać. Gotowe:) przestudzona polewamy mazurka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz