środa, 13 marca 2013

Tort malinowy z rafaello







Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jaja 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki tortowej 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 
Masa śmietanowo - malinowa
 
  • 500 ml zmiksowanych malin 
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  •   kilka malin  mrożonych  do dekoracji
  • kilka kulek rafaello
  • okrągłe biszkopty mała paczka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • biszkopty podłużne – około 30 sztuk
  • posypka czekoladowa

Przygotowanie biszkoptu     Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodać proszek i ocet wymieszać i dodać do białek.Wszystko razem ubić. Dodać obie maki i delikatnie wymieszać.Masę przelać do tortownicy(24cm)  Piec 35 minut w170 stopniach.Gdy biszkopt ostygnie przeciąć go na 2 równe krążki.

Przygotowanie masy śmietanowo - malinowej   Galaretki i żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Maliny po uprzednim rozmrożeniu zmiksować  i wlać do nich rozpuszczone galaretki i żelatynę. Śmietanę   ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie powoli wlewać maliny z galaretką ciągle miksując (na najniższych obrotach). Gdy masa będzie jednolita odstawić do lekkiego ściągnięcia.
Do  tortownicy włożyć jeden krążek biszkoptu. Obłożyć go podłużnymi biszkoptami. Wlać połowę masy śmietanowo – malinowej wcisnąć kulki rafaello i przełożyć okrągłymi biszkoptami Wstawić do lodówki na około 20 minut, aby masa się ściągnęła.Wylać druga część masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Wstawić do lodówki na godzinę.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.Posmarować wierzch tortu i zrobić wzorki dekoratorem do tortów. Całość ozdobić malinami i posypką czekoladową.
Po odpięciu tortownicy  zawiązać wstążkę. Tort robi wrażenie wizualne i smakowe Polecam!


Źródło 

2 komentarze: