Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki mąki tortowej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 500 ml zmiksowanych malin
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki malinowe
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- kilka malin mrożonych do dekoracji
- kilka kulek rafaello
- okrągłe biszkopty mała paczka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- biszkopty podłużne – około 30 sztuk
- posypka czekoladowa
Przygotowanie biszkoptu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do
żółtek dodać proszek i ocet wymieszać i dodać do białek.Wszystko razem ubić. Dodać obie maki i delikatnie wymieszać.Masę przelać do tortownicy(24cm) Piec 35 minut w170 stopniach.Gdy biszkopt ostygnie przeciąć go na 2 równe krążki.
Przygotowanie masy śmietanowo - malinowej Galaretki i żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dobrze rozmieszać,
żeby nie było grudek. Maliny po uprzednim rozmrożeniu zmiksować i wlać do nich rozpuszczone galaretki i
żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno z 2
łyżkami cukru pudru. Następnie powoli wlewać maliny z galaretką ciągle
miksując (na najniższych obrotach). Gdy masa będzie jednolita odstawić
do lekkiego ściągnięcia.
Do tortownicy włożyć jeden krążek biszkoptu. Obłożyć go
podłużnymi biszkoptami. Wlać połowę masy śmietanowo – malinowej wcisnąć kulki rafaello i przełożyć okrągłymi biszkoptami Wstawić
do lodówki na około 20 minut, aby masa się ściągnęła.Wylać druga część masy. Przykryć drugim
krążkiem biszkoptu. Wstawić do
lodówki na godzinę.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.Posmarować wierzch tortu i zrobić wzorki dekoratorem do tortów. Całość ozdobić malinami i posypką czekoladową.
Mogę prosić o kawałek? Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuje! Był pyszny!!!
OdpowiedzUsuń