czwartek, 28 marca 2013

Karkówka z solanki



Karkówka z serii mięs WIEM CO JEM:):):)




                                        










  Składniki:

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • Sól 
  • ok 5 litrów przegotowanej zimnej wody
  • 10 szt ziela angielskiego 
  • 10 szt lista laurowego
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek 
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

 Wykonanie:


Surową oczyszczoną z błon karkówkę umieszczamy w solance na 24 godziny. Wykonanie solanki polega na dodaniu do wody  tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię.  Dodajemy także ok. 10 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych oraz czosnek.Tak przygotowana karkówkę wyjmujemy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Robimy mieszankę z przypraw i nacieramy nią mięso. 



                                                              owijamy sznurkiem  





                                                         zawijamy w folie aluminiowa

Tak przygotowane mięsko wkładamy do nagrzanego piekarnika 200stopni na 1,5 godziny. (Możemy je piec w keksówce lub bezpośrednio na blaszce) . Zasada jest taka  pieczemy mięsko tyle ile ważyło.Karkówka jest bardzo smaczna a co najważniejsze posolona do samego środka a nie tylko na zewnątrz:) 


                                                            SMACZNEGO!!!!!


5 komentarzy:

  1. Super się nada na domową wędlinę, a nie sztuczną ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja 60 dkg trzymałem 60 min w folii alu i w środku surowe było, dlaczego? Po przecięciu na pół wsadziłem do naczynia żaroodpornego i piecze się dalej, zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale co od razu na ciepło było krojone? Pewnie by doszło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już nic prawie gotowego nie kupuję,a z tego przepisu skorzystam,tylko zawsze się obawiałam tego jajka czy aby napewno wypłynie.Czy można też w taki sam sposób zrobić mięso drobiowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam! Drobiowego nie robiłam w ten sposób.Prawdę powiedziawszy to robiłam tylko karkówkę! Jajko wypłynie! Mi zawsze wypływa:) Pozdrawiam :)

      Usuń