Karkówka z serii mięs WIEM CO JEM:):):)
Składniki:
- 1,5 kg karkówki bez kości
- Sól
- ok 5 litrów przegotowanej zimnej wody
- 10 szt ziela angielskiego
- 10 szt lista laurowego
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- pieprz
Wykonanie:
Surową oczyszczoną z błon karkówkę umieszczamy w solance na 24 godziny. Wykonanie solanki polega na dodaniu do wody tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Dodajemy także ok. 10 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych oraz czosnek.Tak przygotowana karkówkę wyjmujemy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Robimy mieszankę z przypraw i nacieramy nią mięso.
owijamy sznurkiem
zawijamy w folie aluminiowa
Tak przygotowane mięsko wkładamy do nagrzanego piekarnika 200stopni na 1,5 godziny. (Możemy je piec w keksówce lub bezpośrednio na blaszce) . Zasada jest taka pieczemy mięsko tyle ile ważyło.Karkówka jest bardzo smaczna a co najważniejsze posolona do samego środka a nie tylko na zewnątrz:)
SMACZNEGO!!!!!
Super się nada na domową wędlinę, a nie sztuczną ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńA ja 60 dkg trzymałem 60 min w folii alu i w środku surowe było, dlaczego? Po przecięciu na pół wsadziłem do naczynia żaroodpornego i piecze się dalej, zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńale co od razu na ciepło było krojone? Pewnie by doszło!
OdpowiedzUsuńJa już nic prawie gotowego nie kupuję,a z tego przepisu skorzystam,tylko zawsze się obawiałam tego jajka czy aby napewno wypłynie.Czy można też w taki sam sposób zrobić mięso drobiowe?
OdpowiedzUsuńwitam! Drobiowego nie robiłam w ten sposób.Prawdę powiedziawszy to robiłam tylko karkówkę! Jajko wypłynie! Mi zawsze wypływa:) Pozdrawiam :)
Usuń