niedziela, 17 marca 2013

Drożdżówka z czekoladą

Pyszna drożdżówka z czekoladą :)

Przepis dostrzegłam na blogu Małej Cukierenki 

Drożdżówka jest smaczna i pulchna, a dodatek czekolady i cynamonu czyni ją magiczną:)






 

Składniki:
Ciasto:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko, 1 białko
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

Nadzienie:

  • 200g czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej

Kruszonka:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki zimnego masła

Ciasto:

  Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
 Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
 Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość). 

Nadzienie:

 Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
 Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do kekskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry. SMACZNEGO!!!!!!
 

1 komentarz: