sobota, 16 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki z waniliowa kruszonką

Z przepisu Margarytki swego czasu robiłam chałkę wyszła wyśmienita i dzisiaj z tego ciasta postanowiłam zrobić bułeczki.Wyszło  12 szt równie pysznych bułeczek posypanych kruszonką:) Smakują wyśmienicie z czekoladą na patyku rozpuszczoną w szklance gorącego mleka:) Godne polecenia!






Składniki:


  • 540 g mąki pszennej (dałam tortową) – 3 szklanki (szklanka 250 ml)
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 25 g drożdży świeżych 
  • 60 g cukru – trochę więcej niż ¼ szklanki
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki)
  • ½ łyżeczki soli

kruszonka:


  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy opakowanie 16g 
  • 40 g zimnego masła




Wszystkie składniki kruszonki zagnieść na sypko.  Zagniecioną kruszonkę włożyć do lodówki.



Z drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mleka zrobić zaczyn i zostawić na około 15 minut, aby „ruszył”. Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać mleko, olej, jajko, żółtko i roztopione masło. Całość zagnieść i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Jeśli będzie lepiące podsypać niewielką ilością mąki  Włożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować niezbyt gruby wałeczek  i zaplatać bułeczki

Ułożyć na papierze do pieczenia albo na blaszce posmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i zostawić do drugiego wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut (ja piekłam w termoobiegu, w temperaturze 175 stopni). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

SMACZNEGO!



a tak wyglądała chałka

6 komentarzy:

  1. Coś, co uwielbiam i mogłabym jeść, jeść i jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Waniliowa kruszonka brzmi fenomenalnie. Bułeczki prezntują się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam! Cudne, już na stałe w mojej kuchni, serdecznie pozdrawia
    Anula

    OdpowiedzUsuń