Składniki:
- 540 g mąki pszennej (dałam tortową) – 3 szklanki (szklanka 250 ml)
- ¾ szklanki letniego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 60 g cukru – trochę więcej niż ¼ szklanki
- 1 cukier waniliowy
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 1 całe jajko
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki)
- ½ łyżeczki soli
kruszonka:
- 75 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- cukier waniliowy opakowanie 16g
- 40 g zimnego masła
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść na sypko. Zagniecioną kruszonkę włożyć do lodówki.
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek
mleka zrobić zaczyn i zostawić na około 15 minut, aby „ruszył”.
Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski,
wymieszać z solą i cukrem, dodać mleko, olej, jajko, żółtko i
roztopione masło. Całość zagnieść i wyrobić gładkie,
jednolite ciasto. Jeśli będzie lepiące podsypać niewielką
ilością mąki Włożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut (powinno podwoić swoją
objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować niezbyt
gruby wałeczek i zaplatać bułeczki
Ułożyć
na papierze do pieczenia albo na blaszce posmarowanej masłem.
Przykryć ściereczką i zostawić do drugiego wyrośnięcia na około
30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować
rozkłóconym białkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do
190 stopni i piec 30 minut (ja piekłam w termoobiegu, w temperaturze
175 stopni). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do
wystygnięcia.
SMACZNEGO!
a tak wyglądała chałka
Coś, co uwielbiam i mogłabym jeść, jeść i jeść.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ja Ja:)
UsuńWaniliowa kruszonka brzmi fenomenalnie. Bułeczki prezntują się bosko :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:) Smakują tez bosko! przepis sprawdzony polecam!
UsuńUpiekłam! Cudne, już na stałe w mojej kuchni, serdecznie pozdrawia
OdpowiedzUsuńAnula
To super !!! Ja je uwielbiam:)
Usuń