środa, 20 lutego 2013

Brownies z migdałami

Brownies z migdałami to połączenie dwóch smaków słodkiej czekolady i gorzkich migdałów.Mieszanka warta grzechu:)





Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy 8g
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
  • siekane migdały do posypania 

 Wykonanie:


Masło roztopić w garnuszku, dodać czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, cukier waniliowy i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić migdały i i wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem foremki  (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej). Posypać siekanymi migdałami.
Piec w temperaturze 180ºC około 25 - 30 minut. Wystudzić, pokroić.





SMACZNEGO!!!

2 komentarze: