środa, 6 lutego 2013

Moje spaghetti bolognese:)





  • 300 g makaronu spaghetti
  •  0.5kg mięsa wołowo- wieprzowego(mielone)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 1 kartonik pomidorów krojonych 400g
  • 3 duże łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • oregano
  • 1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka bazylii
  • starty ser parmezan
  • 2 łyżki oleju



  
PRZYGOTOWANIE:


  Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Mięso doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem W trakcie smażenia dodajemy suszoną bazylię oregano i tymianek. Cebulę kroimy na drobną kostkę i delikatnie podsmażamy, tak by się jedynie zeszkliła.
 W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli,  i mieszamy.  Stale mieszając dodajemy przecier pomidorowy i pomidory w kartoniku, podsmażoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Na końcu dodajemy usmażone mięso.  Możemy doprawić jeszcze przyprawami do własnego smaku
 Tak przygotowany sos bolognese podajemy z makaronem , świeżo startym parmezanem 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz