- 300 g makaronu spaghetti
- 0.5kg mięsa wołowo- wieprzowego(mielone)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 80 g przecieru pomidorowego
- 1 kartonik pomidorów krojonych 400g
- 3 duże łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- oregano
- 1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka bazylii
- starty ser parmezan
- 2 łyżki oleju
Gotujemy makaron al dente w dużym
naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Mięso doprawiamy pieprzem, solą i
smażymy na rozgrzanej patelni z olejem W trakcie smażenia dodajemy
suszoną bazylię oregano i tymianek. Cebulę kroimy na drobną kostkę i delikatnie
podsmażamy, tak by się jedynie zeszkliła.
W oddzielnym garnku, na małym ogniu
roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, i mieszamy. Stale mieszając dodajemy przecier
pomidorowy i pomidory w kartoniku, podsmażoną cebulę i
rozgnieciony czosnek. Na końcu dodajemy usmażone mięso. Możemy doprawić jeszcze przyprawami do własnego smaku
Tak przygotowany sos bolognese podajemy z
makaronem , świeżo startym parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz