Super babka, wilgotna i mięciuteńka z cudownym aromatem
przyprawy do piernika.. Przepis znaleziony na blogu (z małymi moimi zmianami)
moje pasje
,
Składniki:
- 1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
- 125g masła
- 3/4 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 15g przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki sody
*ja użyłam domowego. Prażone papierówki z cynamonem i cukrem. Ilość cukru w babce należy dostosować do słodyczy musu jabłkowego.Mój mus był kwaskowy i dałam tyle cukru co w przepisie i wyszło idealnie
Jak zrobić:
Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i
przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o
średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do
suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem Można podać z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową. SMACZNEGO!!!
Fajna ta babka! Zrobiłaś mi wielkiego apetytu i idealnie by pasowała do kawy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych.
Dziękuje za zaproszenie:)
OdpowiedzUsuńPyszna wyszła, choć niewiele mi wyrosła :/
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dam też mniej przyprawy do piernika albo sam cynamon, bo przyprawa zdominowała smak :)
Tak ona nie rośnie dużo! Ja i tak zmniejszyłam ilość przyprawy jaka była zgodnie z oryginałem!Widać jeszcze za dużo!Ja upiekłam zgodnie z oryginalnym przepisem to mnie w język piekła od ilości przypraw!
UsuńPoważnie? Było jej jeszcze więcej? To faktycznie musiała piec po języku :)
UsuńCieszę się, że nie wyrasta zbyt wiele. Bo już myślałam, że coś źle zrobiłam :D