czwartek, 28 lutego 2013

Babka z musem jabłkowym bez jajek

Super babka,  wilgotna i mięciuteńka z cudownym aromatem przyprawy do piernika.. Przepis znaleziony na blogu (z małymi moimi zmianami)
 moje pasje 


 

 ,





Składniki: 

  • 1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
  • 125g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 15g przyprawy do piernika 
  • 2  płaskie łyżeczki sody
*ja użyłam domowego. Prażone papierówki z cynamonem i cukrem. Ilość cukru w babce należy  dostosować do słodyczy musu jabłkowego.Mój mus był kwaskowy i dałam tyle cukru co w przepisie i wyszło idealnie

Jak zrobić:


Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem  Można podać z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową.  SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

  1. Fajna ta babka! Zrobiłaś mi wielkiego apetytu i idealnie by pasowała do kawy ;)
    Pozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wyszła, choć niewiele mi wyrosła :/
    Następnym razem dam też mniej przyprawy do piernika albo sam cynamon, bo przyprawa zdominowała smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ona nie rośnie dużo! Ja i tak zmniejszyłam ilość przyprawy jaka była zgodnie z oryginałem!Widać jeszcze za dużo!Ja upiekłam zgodnie z oryginalnym przepisem to mnie w język piekła od ilości przypraw!

      Usuń
    2. Poważnie? Było jej jeszcze więcej? To faktycznie musiała piec po języku :)
      Cieszę się, że nie wyrasta zbyt wiele. Bo już myślałam, że coś źle zrobiłam :D

      Usuń